Familie Twisk in Trouw

Het dagblad Trouw nam begin deze week contact met ons op voor een interview met de familie Twisk, de redacteuren van familieleven.blog.nl Trouw had een persbericht van ons ontvangen over de start van deze blog op 3 oktober j.l. Het interview heeft dinsdagavond ten huize Twisk plaatsgevonden en een foto is gemaakt in Artis tijdens het halfjaarlijkse familie-uitje.

Op vrijdag stond er, onder de kop "Gluren bij de buren" een zeer uitgebreid en lezenswaardig artikel in Trouw. Job en Mira Twisk en hun twee kinderen worden er in beschreven en vermeld wordt wat de bedoeling van de blog is. Hieronder volgt de integrale tekst van het interview. Helaas wordt de blog aangeduid met familieleven.weblog.nl, terwijl dat familieleven.blog.nl moet zijn. Dit doet echter niets af aan het feit, dat wij het dagblad Trouw dankbaar zijn voor de aandacht, die zij aan het fenomeen bloggen hebben besteed.

vrijdag 14 oktober 2005

Gluren bij de buren? Webloggend gezin rapporteert dagelijks over familieleven.

De keuken van de familie Twisk heeft het meeste weg van een slagveld. Terwijl vader Job optimistisch de macaroni voor zijn kroost prakt, gooit de eenjarige Marthe-Maria strijdlustig haar volle tuimelbeker door de kamer.

Over de weblog

Een weblog bestaat uit actuele berichten, die in chronologische volgorde worden gepresenteerd. Auteurs belichten dagelijks onderwerpen en voorzien deze van commentaar. Bezoekers van de site kunnen een reactie plaatsen zodat er een discussie ontstaat. Zelf een weblog maken? Surf naar www.blog2blog.nl

Mochten Job en Mira Twisk (beiden 34) nog geen idee hebben voor de dagelijkse post op hun site familieleven.weblog.nl, is deze chaotische situatie een goede inspiratiebron. Het is inmiddels vaste prik; iedere dag minimaal twee keer een bericht plaatsten op de weblog. Waar het bij weblogs normaal gesproken vooral gaat over het leven van een persoon, beschrijft deze het reilen en zeilen van een heel gezin. Sinds 3 oktober is de site van het Heiloose stel in de lucht. Herkenbaarheid en discussie vormen het hoofddoel van de site. We willen een rimpeltje in het water veroorzaken, dat zich ontwikkelt tot een golf, aldus vader Job, terwijl hij Marthe-Maria een slabbertje om doet. Haar drie jaar oudere broer Simeon voert opgewonden het hoogste woord aan tafel. Solliciteer jij naar een plek op de gang? vraagt zijn vader streng, in een poging hem tot stilte te manen. Verontschuldigend vervolgt hij: Dit is het drukste moment van de dag.

Het hectische tafereel is een herkenbaar beeld voor de gemiddelde ouder van jonge kinderen. Familieleven.weblog.nl volgt dezelfde koers. Je leest er over ontroerende momenten uit een kinderleven, trends in opvoeding en de rol van het gezin in de samenleving.

De weblog is ontstaan uit een samenwerking tussen de School voor Journalistiek in Utrecht waar Job werkt, en de uitgeverij Blog Online. Een paar maanden terug vroeg de uitgeverij mij of ik geen weblog bij wilde houden, vertelt Job. Mira haakt in: Jij wou iets met het familieleven doen. Daar zitten we tenslotte middenin en het is leuk. Volgens haar echtgenoot overstijgt het echter het leuke: Je bent toch een beetje een evangelist, je wilt een boodschap uitdragen.

In augustus begon het tweetal met het plaatsen van berichten zodat de site wat body had als hij on line ging. Inmiddels is de homepage bijna twee weken in de lucht. Met herkenbare onderwerpen maakt het koppel heel wat los bij langs surfende internetters. Op Jobs discussie die het gebruik van u aanzwengelt, reageert zelfs zijn vrouw Mira. Toch verzekert het echtpaar dat de weblog niet de nieuwe manier van communiceren binnen huize Twisk is. Discussie verbetert ons leven. Of dat nu aan de ontbijttafel, in bed of op een weblog gebeurt, maakt niet uit.

Een van de onderwerpen die het gezin bezighouden is het momenteel erg actuele debat over kinderopvang. Mijn moeder bleef vroeger de hele dag thuis voor ons, terwijl Job en ik allebei vier dagen per week werken, schetst Mira het verschil in generaties. We hebben allebei gestudeerd, er is dus geld in ons gestoken. Dan ga ik echt niet terug naar het aanrecht. Bovendien wil ik het goede voorbeeld aan mijn kinderen geven. Ik wil niet dat ze denken dat ik voor hen mijn baan heb opgegeven. Job: Ook ik had de gelegenheid om te studeren en wil nu mijn bijdrage leveren aan het onderwijs. Ook daarin ben ik een evangelist. Geen exhibitionist. Ik kreeg laatst het verwijt dat ik de namen van mijn kinderen niet vermeldde, maar sinds wanneer zijn die relevant voor de discussie?

Behalve idealisme is er nog een praktische reden dat beide echtlieden moeten werken. Wij zijn op de huizenmarkt gekomen in 2001, toen de prijzen erg hoog lagen. Onze buren hebben hun huis een jaar eerder voor een derde van de prijs gekocht. Die hypotheek drukt echt een mes op onze keel, we moeten wel allebei werken. Daar staan veel mensen niet bij stil als ze ouders verwijten dat ze hun kinderen dumpen, zegt Job geërgerd. Ook Mira trekt het zich aan: Altijd die verhalen over ouders die hun kinderen wegstoppen om voor een tweede vakantie te sparen. Wij hebben die eerste nog niet eens gezien!

Het leven van tweeverdieners is dus niet altijd eenvoudiger, zo blijkt. Ochtenden bestaan uit sessies waarin het stel elkaar afwisselt om zichzelf en de kinderen gereed te maken. Ook na het eten wordt er een compleet parcours afgelegd. Flesje geven, voorlezen, aan- en uitkleden, somt Job op, met een knikje naar zijn vrouw die juist de kleine aap Simeon naar zijn slaapkamer brengt.

Zodra de kinderen in bed liggen schuift Mira achter de pc in de woonkamer en haalt Job zijn laptop voor de dag om te gaan posten. “Het is echt een ritueel ter afsluiting van de avond. Ondanks de inspanningen loopt het met het aantal bezoekers nog niet echt storm. Job: We krijgen weinig reacties, maar dat heeft ook tijd nodig. De weblog over de orkaan Rita trok gelijk aandacht, omdat dat actueel was, maar dit moet zich nog ontwikkelen. Ik heb er alle vertrouwen in. Kijk maar naar die populaire rubriek in het vrouwenblad Viva. Onbekenden poseren naakt en vertellen over hun leven. Iedereen herkent zich daarin. Daarom verwacht ik dat familieleven.weblog.nl er wel komt. Tenslotte wil iedereen gluren door de ramen van de buren.

Copyright: Gorp, Cyntha van

Lees ook:Vandaag start themablog over familieleven
Lees ook:Dieet.blog.nl gelanceerd op Dag van de Dietist
Lees ook:Nu ook professioneel blog van, voor en over vijftigplussers
Lees ook:Snooker.blog.nl na vijf jaar een nieuwe redacteur
Lees ook:Tweede Blognomics laat goed gevoel achter

Eén reactie op “Familie Twisk in Trouw

  1. Familieleven

    Uitgever van dit blog, Blogonline BV, heeft zojuist de tekst van het artikel dat afgelopen vrijdag over familieleven.blog.nl verscheen,

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.